Dakle. prvo se pripremi oplata za donju ploču. Temelji za roštilj bi trebali biti minimalno 30 cm. Dimenzije ovise o vama. Za dimenzije moje izvedbe na upit.
Moja Čupa je bila nadzorni.
Ploča mora biti redovito polijevana nakon što se izlije i suha prije nastavka gradnje.
Postavljaju se temeljni elementi u osnovnoj dimenziji. Ja sam radio sa Ytongom jer je vrlo zahvalan materijal, postojan na vremenske i temperaturne uvjete, te lako obradiv. U ovom slučaju radi se o pločama debljine 10 cm.
Zazidan je glavni nosivi dio.
Dodao sam izrezane bolte radi estetike. Svi takvi i slični zahvati ovise o ukusu onoga tko radi.
Betonska armirana radna ploča je izlivena na tlu, te kasnije podignuta na bazu roštilja. Moram napomenuti da to i nije baš najpraktičnije rješenje, jer je trebalo osmero ljudi da je podignu i smjeste. Nju možete postaviti u položaj po želji. Ja sam je povukao više u desnu stranu, kako bih dobio širu pomoćnu plohu za odlaganje.
Gornji dio se nastavlja po istim dimenzijama kao i baza. Prvo sam imao u planu izrezati boltu sa prednje strane, ali sam pretpostavio da bi dio dima mogao izlaziti tuda i ometati velikog gurmana u spravljanju specijaliteta. Pretpostavka mi je bila opravdana.
Test. Hard test. Položilo. Kosi krov je napravljen od Ytonga 5cm. Ploče su u dva reda, a na sredini se oslanjaju na željeznu kvadratnu cijev. Otvor dimnjaka je na gornjoj površini kosine, odn. najvišoj točki roštilja. Prilikom testa na visokoj temperaturi je puklo kao petarda, ali kasnijim pregledom sam ustanovio da se ploča namjestila na svoje mjesto bez ikakvih fizičkih oštećenja. Naravno. cijela unutrašnjost je obučena u šamotne ploče debljine 2,5 cm do visine 40cm.
Peče se...
Ovaj dio je zanimljiv. Kako napraviti završnu obradu. Sve ovisi o mašti i smislu za estetiku. Ja sam se odlučio za najjeftiniju varijantu. ostaci pločica. Starih otpadnih pločica. Svi ih imamo oko kuće, čuvamo ih, a nikad ih nećemo upotrijebiti. I susjedi ih imaju ako treba. U kantu s njima i razbiti ih. Svako popodne, nakon posla polijepiti pol kvadrata i za čas je gotovo. Kasnije popuniti fuge sa masom u boji i to je to!
Stražnja strana. Na kraju sam na krov postavio metalnu konstrukciju i po njoj poviješao crijep. Na dimnjaku je pocinčani pokrov. Kad je gotovo, još je samo potrebno volje, suhog drva i ladno pivo i... dobar tek!
Autor Heršak Saša je vlasnik ideje prikazanog objekta, izvođač gradnje i fotografija. Sva prava autora su zadržana. Nije dozvoljena nikakva manipulacija prikazanim sadržajem i fotografijama bez izričitog pismenog odobrenja autora.