Sagradi svoju pečenjaru!

Opisi kućnih uradaka foto opreme

Sagradi svoju pečenjaru!

PostPostao/la Radix dana 10. 09. 2009. (18:19)

Budući da ovaj specijalni odjel foruma već dugo stoji prazan, odlučio sam nešto dodati i možda nekome pomoći sa primjerima, u ovom slučaju gradnje roštilja. I to ne bilo kakvog. Ovo je primjer roštilja koji bi trebao nadmašiti roštilje svih vaših susjeda, bilo po veličini, dizajnu, simbiozi sa vašim prostorom za slobodno vrijeme ili samoj umiješnosti vas samih graditelja dok pripremate materijal znojnih tijela praćeni uzbuđenim pogledima ženskog dijela susjedstva iza poluotvorenih prozora. I onih koje pod izlikom da nevole prašinu po nekoliko puta tresu posteljinu.

slika

Dakle. prvo se pripremi oplata za donju ploču. Temelji za roštilj bi trebali biti minimalno 30 cm. Dimenzije ovise o vama. Za dimenzije moje izvedbe na upit.
Moja Čupa je bila nadzorni.

slika

Ploča mora biti redovito polijevana nakon što se izlije i suha prije nastavka gradnje.

slika

Postavljaju se temeljni elementi u osnovnoj dimenziji. Ja sam radio sa Ytongom jer je vrlo zahvalan materijal, postojan na vremenske i temperaturne uvjete, te lako obradiv. U ovom slučaju radi se o pločama debljine 10 cm.

slika

Zazidan je glavni nosivi dio.

slika

Dodao sam izrezane bolte radi estetike. Svi takvi i slični zahvati ovise o ukusu onoga tko radi.

slika

Betonska armirana radna ploča je izlivena na tlu, te kasnije podignuta na bazu roštilja. Moram napomenuti da to i nije baš najpraktičnije rješenje, jer je trebalo osmero ljudi da je podignu i smjeste. Nju možete postaviti u položaj po želji. Ja sam je povukao više u desnu stranu, kako bih dobio širu pomoćnu plohu za odlaganje.

slika

Gornji dio se nastavlja po istim dimenzijama kao i baza. Prvo sam imao u planu izrezati boltu sa prednje strane, ali sam pretpostavio da bi dio dima mogao izlaziti tuda i ometati velikog gurmana u spravljanju specijaliteta. Pretpostavka mi je bila opravdana.

slika

Test. Hard test. Položilo. Kosi krov je napravljen od Ytonga 5cm. Ploče su u dva reda, a na sredini se oslanjaju na željeznu kvadratnu cijev. Otvor dimnjaka je na gornjoj površini kosine, odn. najvišoj točki roštilja. Prilikom testa na visokoj temperaturi je puklo kao petarda, ali kasnijim pregledom sam ustanovio da se ploča namjestila na svoje mjesto bez ikakvih fizičkih oštećenja. Naravno. cijela unutrašnjost je obučena u šamotne ploče debljine 2,5 cm do visine 40cm.

slika

Peče se...

slika

Ovaj dio je zanimljiv. Kako napraviti završnu obradu. Sve ovisi o mašti i smislu za estetiku. Ja sam se odlučio za najjeftiniju varijantu. ostaci pločica. Starih otpadnih pločica. Svi ih imamo oko kuće, čuvamo ih, a nikad ih nećemo upotrijebiti. I susjedi ih imaju ako treba. U kantu s njima i razbiti ih. Svako popodne, nakon posla polijepiti pol kvadrata i za čas je gotovo. Kasnije popuniti fuge sa masom u boji i to je to!

slika

Stražnja strana. Na kraju sam na krov postavio metalnu konstrukciju i po njoj poviješao crijep. Na dimnjaku je pocinčani pokrov. Kad je gotovo, još je samo potrebno volje, suhog drva i ladno pivo i... dobar tek! ;) :P

Autor Heršak Saša je vlasnik ideje prikazanog objekta, izvođač gradnje i fotografija. Sva prava autora su zadržana. Nije dozvoljena nikakva manipulacija prikazanim sadržajem i fotografijama bez izričitog pismenog odobrenja autora.
Radix

Re: Sagradi svoju pečenjaru!

PostPostao/la gogo098 dana 10. 09. 2009. (22:24)

Svaka čast... Morat ću poslikati pečenjaru od frenda... Mislim da je "mrvicu" veća... :lol:
Goran Šimunec
Neke moje fotke

Nikon D300 + AF-S 17-55/2.8 + 18-105VR + 70-300VR + SB-900
gogo098

PostPostao/la kuramuktuja dana 10. 09. 2009. (22:33)

kapa dolje majstore :D
Roberto Spudić
kuramuktuja

PostPostao/la Miha dana 11. 09. 2009. (09:31)

Ma bravo! :)
I moram reći da je vrlo pase sa susjedinim obješenim vešom na štriku! :D
Have a nice day - unless you've made other plans!
Miha

PostPostao/la Radix dana 11. 09. 2009. (17:14)

Miha je napisao/la:Ma bravo! :)
I moram reći da je vrlo pase sa susjedinim obješenim vešom na štriku! :D

To se moje gaće suše! :P
Radix

Natrag na Uradi sam

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.